Sköna vackra golv med fiskbensparkett 

Om du vill ha ett praktisk och samtidigt vackert golv kan du välja ett trägolv. Låt en specialist lägga fiskbensparkett som håller långt fram i tiden.

Att ha ett golv i fiskbensmönster kan kännas som något lyxigt. Och så var det säkert när parkettgolven började komma på modet och när endast de bättre bemedlade samhällsklasserna hade råd med denna golvtyp. Idag läggs golv i fiskbensmönster i såväl slott som koja. Men de kan fortfarande ge en lyxig känsla.

Fördelarna med att ha ett golv i fiskbensparkett är flera. Stavarna i parketten har olika nyanser vilket ger ett spännande synintryck. Ett parkettgolv är försynt och stjäl inte all uppmärksamhet från annan inredning i rummet eller tavlorna på en vägg.

Hållbart golv i fiskbensparkett

Parkettgolv är hållbara i mer än ett avseende. Golven byggs i flera skikt där det översta ger ett slitskydd. Ett sådant golv kan stå ut med dans med vassa klackar och smutsiga skor. Visst, kan golven få skavsår av sådan behandling men då går de att slipa om. Vanligtvis kan golv i fiskbensparkett slipas flera gånger och behöver inte läggas om.

“Men finns fiskbensparkett i bara ett enda mönster?” frågar du dig kanske. Inte alls. Om du besökt slottet i Versailles har du säkert trampat på ett golv i franskt fiskbensmönster eller chevron. I ett sådant mönster är stavarna skurna i vinkel i båda ändarna. När stavarna läggs ut bildar de ett pilformat mönster. 

Fiskbensparkett i ett nytt hus

Per och Christina har låtit bygga ett nytt hus. I vardagsrummet finns ett stort panoramafönster där ljuset kommer att stråla in. Ljuset ska få lov att återspegla sig i golvet. För att hitta det rätta golvet vänder de sig till en firma som är specialister på att lägga fiskbensparkett. Paret funderar på om det är möjligt att ha fiskbensparkett även i köket, som ju numera är en samlingsplats när gäster kommer på besök.

En specialist på fiskbensparkett ger goda råd. “I ert vardagsrum föreslår jag att ni lägger parkett i ek”, säger specialisten. “För köket tycker jag ni ska lägga ett laminatgolv”, fortsätter han. “Ett sådant golv kan ni få i ett fiskbensmönster och det kommer att tåla det mesta som kan hända i ett kök”. Paret följer specialisten råd och parketten i vardagsrummet kommer att betsas i en särskild färg.