Mattor – frågor & svar 

Vad gäller mattor så är det något som gått från att handla om ren funktion till att mer bli en riktigt bra inredningsdetalj. Förr så var mattor nödvändiga att använda som en direkt följd av att bostäder dels var kalla och dels att det också var svårt att värma upp dessa på ett bra sätt. Golvet var kallt – och genom mattor så kunde man förhindra både drag och samtidigt hålla kvar värmen inomhus. 

Detta gäller naturligtvis även idag. Mattor fungerar lika bra för dessa ändamål som de gjorde förr, men däremot finns kanske inte samma stora behov nu som då. Har du däremot ett hus med väldigt kalla golv, en källare som är svår att reglera värmen i eller exempelvis ett fritidshus så blir mattor ett riktigt effektivt sätt att slippa frysa. 

Det om det. Moderna mattor används, som sagt, mer som en snygg inredningsdetalj idag och här nedan tänkte vi gå igenom lite mer kring detta genom att svara på några vanliga frågor – enligt följande: 

Hur kan man inreda med mattor? 

Det finns två tydliga sätt: antingen genom att använda mattan som en fristående detalj eller som en accent till din övriga inredning. Genom att välja en mönstrad matta – eller en matta i en annorlunda form – kan du få den där viktiga wow-faktorn i inredningen. Väljer du mattan som en accent så kan du binda samman rummets övriga interiörer. En röd tråd kan skapas med mattan som en bra länk! 

Var hittar jag snygga mattor? 

Det finns idag alla möjligheter i världen att hitta snygga, unika – och prisvärda – mattor i alla tänkbara former, material och storlekar. Internet har skapat en helt ny marknad även vad gäller mattor. Se till att läsa på innan och se över exempelvis omdömen från kunder, material, storlek och allt annat. Kolla även exempelvis garantier och annat innan du klickar på köpknappen. 

Vilka mattor är bäst? 

Det handlar mycket om personliga preferenser, men en sak som man måste vara medveten om är att olika material har olika egenskaper. En snygg bomullsmatta är exempelvis ganska värdelös i hallen sett till slitage och smuts. Var alltid noga med att läsa om materialets egenskaper om du hittar en matta du gillar. Hur står det emot smuts, är det ett material som kan tvättas, klarar det slitage på ett bra sätt? Annars kan det lätt bli ett ordentligt felköp.